Yrkesfiskarna

HaV:s nye generaldirektör Jakob Granit: "Sunda ekosystem är inget självändamål"

2016-11-21 08:31
Skicka sidan Skriv ut PDF

Den 1 september blev Jakob Granit, 50, ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten. Möt honom i nya numret av tidningen Hav & Vatten.
– Vi måste ha höga mål, men om vi går och hoppas på att Östersjön ska bli lika ren som på 1950-talet så gör vi ett misstag. Vi borde snarare enas om vad som är en acceptabel havsmiljö, säger Jakob Granit i intervjun.
Han har tidigare arbetat för biståndsmyndigheten Sida, Stockholm International Water Institute, SIWI, och lämnade en chefstjänst på Stockholm Environment Institute, SEI, för att ta sig an rollen som generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
I Hav & Vatten ger han sin syn både på vattnets roll och betydelse i ett internationellt och i ett svenskt perspektiv. Han berättar om hur det är att gå från att försöka påverka makthavare till att bli en sådan själv.
– HaV är den enda institutionen i världen som jobbar med ett helhetsperspektiv, från land och hela vägen ut till hav. Det är de där överlappen som är så spännande. Kan vi koppla ihop landbaserad planering med havsplanering?, säger Jakob Granit som tror sig kunna bidra med bland annat en pragmatisk syn på till exempel situationen och framtiden för Östersjön.
_ Sunda ekosystem är inget självändamål, det räcker inte. Om ett ekosystem inte levererar en samhällsnytta ­ den kan vara ekonomisk, rekreationell eller estetisk ­ så underhålls det inte, menar Jakob Granit.

Läs hela intervjun med HaV:s nye generaldirektör i nya numret av tidningen Hav & Vatten

 

Sök

Kontakt

Sveriges Fiskares Riksförbund och tidningen Yrkesfiskaren
Tel: 031-12 45 90
Fax: 031 - 24 86 35

 

Besöks- och postadress:
Fiskets Hus
Fiskhamnsgatan 33
414 58 Göteborg

Du är här: Start / Press / Fisket i media / HaV:s nye generaldirektör Jakob Granit: "Sunda ekosystem är inget självändamål"