Yrkesfiskarna

Full fart framåt!

2011-03-07 08:47
Skicka sidan Skriv ut PDF
Sedan regeringen vid nyår äntligen fattade nödvändiga beslut så att Fiskarnas och Handels a-kassor kan fusioneras den 4 april är det bråda dagar på båda a-kassorna. Information om fusionen och nya regler har i dagarna skickats till både medlemmarna och intygsgivarna.

Avbrottsförsäkringen
Som vi tidigare berättat följer avbrottsförsäkringen med över till Handels a-kassa men regeringen har ändrat en del i reglerna redan från den 31 januari. Väderleks- och ishinder finns kvar oförändrat (stod för 84 % av utbetalningarna 2010). De väsentligaste förändringarna är att fiskestopp som beslutas av Fiskeriverket/EU (11,5 % av utbetaln.) begränsas till 10 dagar under 2011 och sedan upphör och att det som helt tagits bort är båt/maskinhaveri liksom byte av motor/vinsch/tråltrumma (4 % av utbetaln.) samt miljöhinder (0,5 % av utbetaln.).

Intygsgivarsystemet upphör!
Intygsgivarsystemet skapades under en tid då i princip alla a-kassans medlemmar också var knutna till de dåvarande centralförbunden och deras avdelningar som förtroendevalde intygsgivarna. Den nuvarande SFR-organisationen med geografiskt större avdelningar innebär färre antal intygsgivare med större områden att överblicka. Som intygsgivare förväntas man kunna bedöma alla a-kassemedlemmars fiskeförutsättningar i olika väderförhållanden inom sin avdelnings geografiska område. Det gäller även den växande grupp som står utanför den lokala SFR-avdelningen. Det är både SFR:s och a-kassans bedömning att det skulle vara svårt att upprätthålla nuvarande intygsgivarsystem efter fusionen med Handels a-kassa. Styrelsen i Fiskarnas a-kassa har därför beslutat att intygsgivarsystemet upphör vid fusionen den 4 april 2011. Att intygsgivarsystemet fungerat så här länge beror på de fantastiska personer som tagit på sig dessa förtroendeuppdrag. En varm eloge till alla intygsgivare!
Nu blir det i stället skepparen på fartyget som får intyga arbetslöshet på grund av väderlekshinder, ishinder och fiske-stopp. Hur det ska ske rent praktiskt får alla medlemmar reda på i det brev som skickas i dagarna.

Ishinder och blåst
Eftersom det är viss eftersläpning innan a-kassan får in ansökningarna från fiskare är det först nu som vi ser många ansökningar för ishinder. Det har också varit väldigt stormigt. Man kan inte låta bli att tänka på hur det hade blivit om inte dessa arbetslöshetsorsaker hade funnits kvar.

Vänlig hälsning
Liane Leinsdorff,
kassaföreståndare
 

Sök

Kontakt

Sveriges Fiskares Riksförbund och tidningen Yrkesfiskaren
Tel: 031-12 45 90
Fax: 031 - 24 86 35

 

Besöks- och postadress:
Fiskets Hus
Fiskhamnsgatan 33
414 58 Göteborg

Du är här: Start / Övrigt / A-kassan / Full fart framåt!